Flyguppvisningar

The Blades

The Blades är ett brittiskt flyguppvisningsteam, men till skillnad från många andra grupper hör The Blades inte till flygvapnet, utan är en civil grupp. De är den enda civila flyguppvisningsgruppen som gör det på heltid i Storbritannien, och de är baserade på Sywell Aerodrome i Northamptonshire. De har beskrivits som världens enda akrobatiska flygbolag.

Gruppen bildades 2005 av Andy Offer och Chris Norton. Offer är en före detta ledare av flyguppvisningsgruppen Red Arrows, som tillhör det brittiska flygvapnet. Även Norton har en bakgrund i det brittiska flygvapnet, då han är en före detta wing commander, en av de högre gradbeteckningarna inom Royal Air Force. Idag består The Blades av åtta piloter, varav fem av dem är uppvisningsartister på heltid. Samtliga piloter var tidigare en del av det brittiska flygvapnet, och flygakrobaterna var alla medlemmar i Red Arrows.The_Blades

Gruppen debuterade som flyguppvisningsteam 2006 på en fest som arrangerades av David Beckham inför Världscupen. Sedan dess har de uppträtt på flera prestigefyllda tillgivelser, till exempel vid firandet av drottning Elizabeth II:s 80-årsdag, vid Formel 1-loppet Bahrain Grand Prix och vid Cannes Lions International Advertising Festival.

Gruppen flyger i fyra flygplan av modellen Extra 300LP. Förutom dessa plan har gruppen också ytterligare ett plan av modellen Extra 330SC, som används för de delar av uppvisningarna som bara flygs med ett plan. Med dessa flygplan har de genomfört flera imponerande stunttricks. Bland annat håller gruppen det nuvarande rekordet för antal loopar utförda på rad i formation – hela 26 stycken! Dessutom utfördes början av stunttricket med looparna av Mike Newman, en medlem av gruppen som arbetar som bankdirektör och som, enastående nog, är blind. Efter den första loopen tog hans styrman Myles Garland kontroll över planet inför de återstående looparna.

Gruppens anknytning till det brittiska flygvapnet märks på flera sätt. Det tydligaste är att The Blades förutom sitt arbete med flyguppvisningarna och det kommersiella arbetet också hjälper en välgörenhetsorganisation som heter Royal Airforces Association. Välgörenheten ger stöd åt alla som tjänstgör i Royal Air Force.

Om du är ett fan av flyguppvisningar har du säkert posters av olika flyguppvisningsgrupper på väggarna hemma. Om du skulle vilja variera dem med mer konstnärliga posters, hittar du ett brett utbud på Nordicdesigncollective.se.