Okategoriserade

Flyguppvisningar är fortsatt populära

Flyguppvisningar är måhända något man idag mest förknippar med svunna tiders karnevaler och spektakel, då flygplanen var färska uppfinningar. Borde vi idag inte vara så vana flygplan och flygandet att vi känner oss nästan likgiltiga när vi hör talas om flyguppvisningar? Tydligen inte. I augusti 2016 hölls en uppvisning här hemma i Sverige, som drog inte mindre än 130 000 åskådare. Då firade flygvapnet 90 år, och bjöd på fantastisk underhållning. Det är säkert något djupt liggande i vår natur, att fascineras av tanken och synen av människor som flyger.

Hisnande konster är populära i alla former

Flyguppvisningar har väl det gemensamt med många andra publikevenemang, att de bjuder på underhållning som ibland kan få åskådarna att sätta andan i halsen. Cirkusen har sina akrobater som kastar sig mellan trapetser på hög höjd, skateboard- och snowboardåkare gör hopp och konster som ser rent livsfarliga ut, och flyguppvisningarna har sina stridspiloter och fallskärmshoppare. Det blir nog en del adrenalin, även för publiken. Men det finns även flygevenemang som innefattar betydligt färre risker för piloterna – om man nu kan kalla dem det. Modellflygfältet i Karlskoga bjuder in till flyguppvisning, och den torde vara i det närmaste riskfri för deltagare och publik.

Modellplan är en perfekt hobby för teknikintresserade

För den som drömmer om att flyga eller älskar flygplan och aerodynamikens fascinerande fysik, kan modellplan bli ett överkomligt utlopp. Det är ju långt ifrån alla som har tillräckligt med tid, pengar och motivation för att ta sig an flygandet på riktigt. Med ett modellplan kan man dock ta sig an i princip alla flygkonstens relevanta roller. Ingenjör, mekaniker och pilot. Allt för en spottstyver jämfört med den äkta varan, och under betydligt smidigare former. Det finns fantastiskt detaljerade och realistiska modellplan, och principerna för att flyga dem är naturligtvis i många delar identiska med deras större förlagor. Aerodynamikens lagar gäller oavsett planets storlek.