Flyguppvisningar

Red Arrows

Red Arrows heter officiellt Royal Airforce Aerobatic Team, och är det flyguppvisningslag som tillhör Storbritanniens flygvapen, Royal Airforce. Red Arrows var inte den första flyguppvisningsgruppen i det brittiska flygvapnets historia. Redan 1920 hölls en flyguppvisning av Royal Airforce, men innan andra världskriget fanns det inte en officiell uppvisningsgrupp. Under kriget hölls av förklarliga skäl knappt några flyguppvisningar, men 1956 bildades en officiell flyguppvisningsgrupp för det brittiska flygvapnet. Piloterna kom från den 111:e skvadronen, och för första gången hade gruppens plan en officiell färg, vilken var helsvart. Efter att gruppen gjorde en uppvisning i Frankrike kallades de som en hyllning för ”Les Fleches Noires”, ”De svarta pilarna”, och gick sedan dess under namnet Black Arrows. Flera flyguppvisningsteam bildades efter 1956, till exempel Blue Diamonds och Yellowjacks (som hade gula plan). År 1964 sammanslogs dock samtliga team, eftersom man var rädd för att piloterna tillbringade för mycket tid med att träna formationer för flyguppvisningar snarare än stridsträning. Namnet Red Arrows kommer dels från det faktum att Yellowjacks gula plan hade målats röda av säkerhetsskäl, eftersom det är en färg som syns bättre mot himlen, dels från gruppen Black Arrows.RAF_Red_Arrows_depart_RIAT_Fairford_14thJuly2014_arp

Det första teamet i Red Arrows bestod av sju piloter och leddes av major Lee Jones. De hade sin första uppvisning 1965 under en pressdag, och redan tre dagar senare deltog de i ytterligare en uppvisning i Frankrike, där gruppens namn bekräftades genom att en fransk journalist kallade dem ”Les Fleches Rouges”. Efter gruppens första säsong hade de visat upp sig och sin flygning 65 gånger, och tilldelades Brittaniatrofén (som delas ut av Royal Aero Club) för deras insatser för luftfarten.

Året efter teamets första säsong utökades truppen till nio piloter, och i och med det kunde gruppen nu genomföra vad som skulle bli ett signum för dem, nämligen formationen Diamond Nine. Till dags dato har Red Arrows uppträtt på över 4500 flyguppvisningar i 55 olika länder över hela världen.

Om du vill köpa kläder eller annan merchandise som relaterar till Red Arrows är det bästa sättet att hitta dem att söka på Allaannonser. Då söker du på flera annonssidor samtidigt, och sparar tid.