Flyguppvisningar

Farnborough Airshow

Farnborough International Airshow är en flyguppvisning som hålls vartannat år, alltid jämna år, på Farnborough flygplats i Hampshire i England. Sammanlagt är evenemanget sju dagar långt, men bara de två sista dagarna är öppna för allmänheten. Under de andra fem dagarna hålls en stor mässa för flygplanstillverkare och försvarsindustrin och andra i branschen. Själva flyguppvisningen hålls dock under de två avslutande dagarna, då allmänheten också har tillträde. Hela veckan är ett av de viktigaste evenemangen för branschen, då tillverkare får en chans att visa både civila och militära flyg för potentiella kunder. Flyguppvisningen används också för detta syfte, liksom för att visa upp ny teknik och för att skapa ett mediauppbåd kring evenemanget.Avro_707s_and_Vulcans_Farnborough_1953

Ursprunget till flyguppvisningen kommer från det brittiska flygvapnets årliga flyguppvisning vid Hendon, som hölls mellan 1920 och 1937. År 1932 arrangerade nämligen Society of British Aircraft Constructors en utställning av 35 olika flyg från 16 olika företag i samband med denna flyguppvisning. Efter andra världskriget återupptogs showen och utställningen, men denna gång i Radlett. Där hölls uppvisningen mellan 1946 och 1948 (på den tiden var uppvisningen fortfarande årligt återkommande), innan den återigen flyttade, denna gång till sin nuvarande plats i Farnborough. Sedan 1962 har uppvisningen och utställningen hållits vartannat år, och med undantag från de länder som låg bakom järnridån under kalla kriget, har evenemanget lockat utställare och företag, liksom besökare, från hela världen.

Genom historien har flera flyghistoriskt viktiga händelser skett i samband med flyguppvisningen. År 1958 utförde till exempel gruppen Black Arrows en loop i formation med 22 flygplan, ett världsrekord som fortfarande håller idag. En mer sorglig händelse var den olycka år 1952 som ledde till att 29 åskådare, en pilot och en navigatör dog, efter att ett jetflygplan föll sönder i luften och kraschade ner i publiken.

Om du bestämmer dig för att besöka flyguppvisningen under båda dagarna som är öppna för allmänheten, kommer du antagligen tycka att det är mycket skönt att komma hem igen, och sova i din egen säng. Om du inte tycker det, betyder det antagligen att du behöver en ny, mer bekväm säng. Du hittar ett stort utbud av sängar för alla smaker på Sleepo.se.